Ohjelma

Helsingin Rautatientorilla 25.-26.5.

Lauantai 25.5.2019  

12.00-12.30  

Kuoleman ja elämän kysymys  

Miksi niin ihmisruumiit, meduusat kuin yhteiskunnatkin noudattavat samaa lainalaisuutta ja käyttävät loppuun omat elinehtonsa?  Tätä kysymystä  pohtii mukaansatempaavaan tyyliinsä  ekologi ja luonnonsuojelubiologiaan erikoistunut ympäristöaktivisti Maria Katajavuori.   

Yksilöiden ja lajien lisäksi sivilisaatiomme kulkee kohti loppuaan. Mekanismi on hämmästyttävän samanlainen: meillä on kaikki keinot välttää ympäristökatastrofi, mutta kuolemaan valmistautuvan solun lailla poltamme loppuun elämämme edellytyksiä.  Haastattelija Esko Juhola. 

Tuottaja:  Atena  Kustannus  


13.10-13.30

Kasvatus ekokriisin aikakaudella

Miten toimia kasvattajana, jos elämänmuotomme on ekologisesti kestämätön?
Nykyinen kasvatusjärjestelmä pitää ylikulutusta normaalina elämäntyylinä. Kasvatuksena malliesimerkkinä pidetään ihmistä, jonka ainoa tehtävä on olla joka hetki aiempaa tuottavampi. Yhteiskunnan ideologisena pyrkimyksenä on sitoa kasvatus- ja koulutusinstituutiot yhä tiukemmin talouden ja tuotannon välineiksi, vaikka jatkuva kulutus on ympäristön kannalta kestämätöntä. Kirjailija Veli-Matti Värri pohtii Hannele Huhtalan haastattelemana, kuinka tällainen rakenne voidaan purkaa ja sitä kautta myös löytää viisaampi suhde luontoon ja kasvatukseen.

Tuottaja: Vastapaino 


13.30-14.15

Nauti tyhjyydestä ja muita vastamainoksia

Jari Tammisen kirja “Nauti tyhjyydestä ja muita vastamainoksia” käsittelee parodian kautta mainoskuvastoa ja sitä, miltä elämäntapamme näyttää kuluttajamarkkinoiden kautta tarkasteltuna. Vastamainokset on otettu myös osaksi koulujen ja lukioiden opetusohjelmaa. Niiden pedagogisista mahdollisuuksista Tammisen kanssa keskustelee ilmastokouluttaja Pinja Sipari Biologian ja maantieteen opettajien liitosta.

Tuottaja: Häiriköt 


14.50-15.30

Maahanmuuttokeskustelu: Vieraat ja isännät (ESP)

Yhteiskunnassa yksi on aina vieras ja toinen isäntä. Taiteilijat Saddam Jumaily, Marita Muukkonen ja Ivor Stoldosky keskustelevat muun muassa siitä, kuinka julkisessa keskustelussa unohdetaan helposti vieraanvaraisuus, kun puhutaan pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Keskustelua vetää professori Teivo Teivainen.

Keskustelu käydään englanniksi.

Tuottaja: Artists at Risk


16.15-16.45

Mitä olet halunnut tietää Venäjästä? (RUS)

Demokratia, Ihmisoikeudet, Ilmastonmuutos, Kestävä talous, Kestävä kehitys, Kansalaisyhteiskunta
Nyt keskustellaan siitä, mitä olet aina halunnut tietää Venäjästä. Mitä eroa on Putinin Venäjällä vuosina 1999 ja 2019? Keitä Venäjällä pidetään terroristeina ja ekstremisteinä? Mitä mieltä venäläiset ovat Krimin valtauksesta ja viidestä vuodesta talouspakotteita? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaavat Suomeen paennut anarkististi Alexandra Aksenova, toimittaja ja kirjailija Dmitry Okrest sekä Vapaan Marxilaisen kustantamon perustaja ja Arkady Kots -yhtyeen muusikko Kirill Medvedev. Keskustelua vetää kansalaisaktivisti, kirjailija ja anarkisti, Antti Rautiainen.

Keskustelu käydään englanniksi.

Tuottaja: Le Monde Diplomatique


16.45-17.15

Demokratian karikot – Itäinen Eurooppa suuntaa etsimässä

Viime vuosina on uutisoitu oikeusvaltion heikentämisestä ja sananvapauden ongelmista esimerkiksi Puolassa ja Unkarissa, jotka olivat kylmän sodan aikana Neuvostoliiton satelliittivaltioista länsiorientoituneimpia. Miksi juuri Itä-Euroopassa on jyrkempää arvomaailmaa edustavia valtioita ja millaisia edellytyksiä niille annettiin pärjätä nykymuotoisessa Euroopan unionissa? Onko totta, että itäisessä Euroopassa korruptio rehottaa, naiset on sysätty takaisin koteihin ja yhteisistä säännöistä ei välitetä. Muun muassa näistä teemoista Helsingin Yliopiston Aleksanteri-instituutin Katalin Miklóssy kertoo toimittajan ja ympäristö- ja sananvapausaktivistin, Iida Simeksen haastateltavana.

Tuottaja: Häiriköt-Päämaja & Gaudeamus


17.15-17.45

Ilmastonmuutos, journalismi ja utopiat

Miksi ilmastonmuutoksesta seuraavat tulevaisuudenkuvat ovat aina niin synkkiä?  Vaikka dystopioista onkin kenties helpompi kirjoittaa, aikamme tarvitsee myös utopioita. Niiden kuvitteleminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä ne vaativat poisoppimista ja kaiken kyseenalaistamista. Kuinka utopioista voisi tulla varteenotettavia vaihtoehtoja synkille tulevaisuuksille? Keskustelemassa toimittaja Hanna Nikkanen, kirjailija Tiina Raevaara ja filosofi Teppo Eskelinen.

Keskustelun vetää Alma Onali.

Tuottaja: Hyvän sään aikana


17.45-18.00

TaoLin: Kaunis Maailma

Kiinalaissyntyinen kirjailija TaoLin ja perulaislähtöinen runoilija Zoila Forss keskustelevat TaoLinin uudesta novellikokoelmasta “Kaunis maailma”. Keskustelussa paneudutaan myöskysymykseen maahanmuuttajataustaisten kirjailijoiden toiseuteen Suomessa.

Tuottaja: Enostonen


18.00-18.30

Iranin vallankumous 40 vuotta

Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho, toimittaja Liisa Liimataisen ja dokumentaristi Michael Franck keskustelevat Iranin 40 vuotta sitten tapahtuneesta vallankumouksesta. Mitä Iranissa on tapahtunut vallankumouksen jälkeen ja millainen on ollut sen myötä Iranin poliittiseksi ja uskonnolliseksi johtajaksi nousseen ajatollah Khomeinin jälkeinen aika?

Tuottaja: Ydin-lehti


18.30-19.00

Voima 20 vuotta

Millaisia ovat poliittisen journalismin haasteet nykypäivänä? Tästä keskustelevat Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton puheenjohtaja Tuomas Rantasen johdolla Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari ja Voima-lehden päätoimittaja Jarkko Kumpulainen.

Tuottaja: Voima Kustannus


19.00-19.30

Hiphop Suomessa: Puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä

Hiphop Suomessa -artikkelikokoelma on ensimmäinen suomenkielinen teos, jossa hiphopin tutkijat ja tekijät asettuvat vuoropuheluun. Haastattelussa näkökulmia hiphop-kulttuuriin ja kirjan teemoihin tarjoavat rap-artistit Adikia (Kirsikka Ruohonen) ja Mon-sala (Nora Horn). Haastattelijana toimii Inka Rantakallio, yksi kirjan toimittajista.

Tuottaja: Nuorisotutkimusseura


19.30-20.00

Hyvä verse: Suomiräpin naiset

Hyvä verse -kirjassa Suomen räppäävät naiset kertovat, keitä artisteja he ovat lapsena kuunnelleet, ja mistä heidän musiikkinsa on saanut alkunsa. Timo Kalevi Forssin haastattelussa kirjailija Heini Strand ja räp-artisti Rauhatäti kertovat huomioita räpin sukupuolikuvastosta ja kokemuksia suomiräpin kentältä. Olennaisina tarkastelun kohteina ovat myös itse räppääminen ja riimien kirjoittaminen. Kirjan kontekstina toimii 2010-luvun lopun Suomi ja sen myötä esille nousee myös muun muassa se, kuinka termit kuten manspleinaaminen, naisoletettu ja rodullistaminen liittyvät räppiin.

Tuottaja: Into Kustannus

Sunnuntai 26.5.2019  

12.00-12.30

Kazakstan: Uuden silkkitien risteyskohta

Kazakstanissa presidentin virkavalassa vannotaan myös monikulttuurillisuuden nimeen. Maailman suurimmassa sisämaavaltiossa puhutaan useita kieliä ja tunnustetaan monia uskontoja. Keski-Aasian valtioista Kazakstan on modernein, maallistunein ja vaurain. Kazakstanista kotoisin oleva tapahtumatuottaja Elmira Liljeqvist tuli Suomeen viisi vuotta sitten. Nyt hän kertoo, mihin suuntaan Kazakstan on hänen näkemyksensä mukaan menossa.

Tuottaja: Le Monde diplomatique


12.30-13.00 

Vastarintaa Venäjällä Pushkinista Pussy Riotiin (RUS)

Artemi Troitski, yksi Venäjän tunnetuimmista toisinajattelijoista, luo ikkunan Venäjän vaihtoehtoiseen historiaan ja antaa samalla uutta näkökulmaa Venäjän nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen. Hänen kirjansa kertoo erilaisesta Venäjästä – anarkistien, taiteilijoiden, punkkareiden, dandyjen ja hipstereiden maasta. Kirjassa ja keskustelussa valokeilassa ovat venäläisen yhteiskunnan vallankumoukselliset sankarit, jotka ovat muuttaneet maata 1800-luvulta nykypäivään. 

Troitskia haastattelee Iida Simes.

Keskustelu käydään englanniksi.

Tuottaja: Le Monde diplomatique


13.00-13.45

Öljyn aikakauden loppu

Öljyn aikakausi lähestyy loppuaan ja tilalle tarjotaan biotaloutta. Öljyä korvaamaan tarjotut raaka-aineet, palmuöljy ja turve, ovat kuitenkin ilmaston näkökulmasta vähintäänkin yhtä ongelmallisia kuin edeltäjänsä. Samalla, kun keskustelua vielä käydään, Suomessa tuetaan turpeen polttamista ja valtionyhtiö Neste on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista palmuöljyn ostajista.

Öljyyn, palmuöljyyn ja turpeeseen liittyvistä ongelmista keskustellaan Jari Tammisen johdolla hänen “Nauti tyhjyydestä ja muita vastamainoksia” -teoksensa kautta.

Tuottaja: Häiriköt


13.45.-14.15

Heikki Hiilamo: Näkymättömät sankarit

Chile, vuosi 1973. Kenraali Augusto Pinochet käynnisti verisen sotilasvallankaappauksen, joka järkytti julmuudessaan koko maailmaa. Diplomaatti Tapani Brotherus kollegoineen onnistui pelastamaan jopa 2 500 vainotun hengen raakojen puhdistusten aikana.

Heikki Hiilamon Näkymättömät sankarit -teos on tositarina suomalaisista, jotka kävivät vastarintaa kahdella rintamalla: toisaalta vastoin kenraali Pinochetin julmuuksia, toisaalta vastoin Suomen ulkoministeriön ohjeita. Hiilamo saapuu Timo Kalevi Forssin haastateltavaksi kertomaan myös nykyiseen pakolaiskeskusteluun kiehtovalla tavalla kytkeytyvästä suomalaisten sankareiden tarinasta. 

Tuottaja: Into Kustannus


14.15-15.00

Ilmastonmuutos kirjallisuudessa

Millainen on ilmastonmuutoksen rooli kirjallisuudessa? “Sää joka muutti maailman” -kirjan kirjoittanut Marcus Rosenlund sekä Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja ja “Luonto ihmisen aikakaudella” – teoksen kirjoittaja Seppo Turunen keskustelevat siitä, kuinka aikamme suurin kriisi näkyy kirjallisuudessa. Haastattelijana toimii Iida Simes.

Tuottaja: Kustantamo S & S


16.15-16.45

Raha ja työvoima

Raha ja työvoima on kirja rahasta yhteiskunnallisena suhteena, sen voimasta ja vaikutuksista työvoiman luokkakokoonpanoon. Kirjailija Eetu Viren tarkastelee rahaa kapitalismille keskeisenä yhteiskunnallisena suhteena. Raha ei ole vain vaihdon väline tai arvon säilyttäjä vaan valtaa yhteiskunnalliseen elämään. Erilaiset tavat saada rahaa vaikuttavat mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Raha ei tasapäistä ja latista vaan tuottaa hierarkkisia erotteluja.

Tuottaja: Tutkijaliitto


16.45-17.15

Vegesato

Ihanista kasviksista riittää kokattavaa vuoden ympäri. “Vegesato” -kirja saa rakastumaan raitajuureen, hullaantumaan herukanlehtiin ja näkemään perinteisen perunan aivan uudella tavalla. Eri vuodenaikojen parhaat raaka-aineet loistavat resepteissä satokausiajattelun mukaisesti. Keväällä herkutellaan tuoreella vihreällä ja villiyrteillä, kesällä nautiskellaan kasvisten runsaudesta ja koristellaan ruoat syötävin kukkasin. Kotimaisten herkkujen lisäksi kirjaan on koottu parhaita reseptejä Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Emilia Miettisen haastattelussa “Vegesato” -kirjan kirjoittajat Sanna Autere ja Sanna Peurakoski.

Tuottaja: Into Kustannus


17.15-17.45

Luiden tie: Neuvostoliiton vankileirien historia

Syväsukelluksessa Neuvostoliiton vankileirien historiaan paneudutaan muun muassa siihen, mikä Gulag- järjestelmä oikein oli, ja ketkä leireille joutuivat ja millaista oli heidän
elämänsä? “Luiden tie” perehdyttää lukijan gulagiin ja sen taustoihin ja antaa vankileirien historialle inhimilliset kasvot gulagin kanssa tekemisissä olleiden ihmisten kautta.

Sara Nykänen haastattelee Ville Ropposta ja Ville-Juhani Sutista, jotka ovat kulkeneet tuhansia kilometrejä Karjalasta Siperiaan ja Kaukoidän Kolymaan etsimässä muistomerkkejä, hautausmaita ja raunioita vankileirien saaristosta, joka aikoinaan peitti laajoja alueita Neuvostoliitosta.

Tuottaja: Like Kustannus